Mesut Selek

Mesut Selek

Olaylar Ve İnsanlar

Yunanistan'da 139 Cami kayıp!

04 Temmuz 2024 - 15:25

Selanik’in kaybolan camileri!  Kaybolan koca Osmanlı mirası!

Ucuz diyerek Yunanistan adalarına eğlenmeye giden ve Yunanistana  milyarlarca Avro bırakıp dönen Türkler içinde,  ata yadigarı Selanik, Kavala , Preveze glbi Osmanlı kentlerini de gezeyim dlyen kaç kişi var? 
Bunu düşünenlerde , tarih ve kültürel kimlik bilinci olması gerek! Gerisi , laylomcu teferruat!! 
Karavanla rahatça ulaştığımız Kavala , Selanik ve Preveze ile ilgili notlarımı gezi yazılarım biçiminde sunmak istiyorum. 
...
Önce içimizi acıtan notlar!  
...

Yunanistan, Batı Trakya Türkleri'nin haklarını yıllarca gasp etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını uygulamadı. Yunanistan'ın Müslümanlara yönelik zulmü bir asır öncesinde de vardı. 

500 yıl Türk şehri olan Selanik'te ibadete açık bir tane bile cami yok. Oysa  önceleri Minareler Şehri olarak da biliniyordu..Osmanlı'nın Avrupa'ya açılan modern kenti zamanında İstanbul'dan çok Türk eseriyle donatılmıştı.

  139 camiden sadece 4 tanesi ayakta; onlar da kilise ve müze olarak duruyor . 1480 yılında ecdadın yaptığı abide eserlerimizden %98i bakımsızlıktan ve depremlerden yok olmuş! 

Atatürk'ün babasının mezarı bile ortada yok! 
Binlerce Türk mezarı tahrip edilmiş...Üzerine AVM ve  Üniversite kurulmuş! 

Resimdeki İshak Paşa Camii ise görüldüğü gibi minaresi ve kubbesi kesilerek Ortodoks kilisesi olmuş...

Balkan Savaşları sonunda mübadele ile Selanik'te çoğunlukta olan Türkler ile Yahudiler İstanbul'a sürülmüş! Ve kaybedilen koruyamadığımız topraklarımızı gezerken içimiz kanıyor!. 
Mesut Selek