YAĞMUR SULARINI DEĞERLENDİREMEYEN "proje fakiri " YÖNETİCİLERİN ÜLKEYE VERDİĞİ ZARAR!.
...
(Amerika notlarım 3)
...
Türkiye asırlar boyunca mühendisler yetiştir ir... Ziraat alanında birçok mühendisin işsiz kaldığını görürüz...
Böylesine muhteşem bir tarım ülkesi olan ve çok yağış alan bir ülkede , kuraklık her zaman için konuşulur!
Belediye başkanları ağlar, halk ağlar, hükümet ağlar!
Ya biri de çıkıp demez mi ? Yahu, şu yağan yağmur sularını değerlendirelim.Ükemize katkısı olsun ...
Güya yüzde 99 Müslümandır ..güya %99 Milliyetçidir ...Fakat Allah için, vatan için ülke için proje üreten yok! Herkes faiz peşinde!
..
Habire toprak satalım...İşleyen fabrikaları satalım. Hazır tüketelim... Samanı bile ithal edelim...
...
Blr ülke yönetim kadrolarınca bu kadar kötü yönetillr ancak...
* Projeler mimarı, aklı ve bilimi rehber edinen çağın dehası Atatürk, sadece 1O yıl yaşasaydı, bugün Avrupa'nın tarım cenneti olmaz mıydık ?
....
Gittim... Araştırdım...gördüm. Görüyorum!
Japonya, her zaman akıl ve tasarruf şampiyonu!
...
Kentsel alanlarda pek çok yerde depolanmış yağmur suyu ya da arıtılmış atık suyu kullanan Japonya, uzun yıllardır bu yöntemle her yıl su tasarrufu sağlıyor.
Parklarda, tuvaletlerde, golf ve spor alanlarında; şelale ve süs havuzlarında bu suları kullanmayı tercih ediyor. Aynı zamanda yol temizleme ve yangın söndürme için de yine yağmur suyu ya da atık suların arıtılması yoluyla elde edilen sular kullanılıyor.
Tokyo’da Sumida şehrinde bulunan bir Sumo güreşi arenasında da yağmur suyu hasadı ile elde edilen su kullanılıyor. İfade edilene göre burada 8.400 metrekarelik çatı alanından toplanarak yağmur suyu depolanıyor.
Ardında da klimalarda ve tuvalet ya da lavabolarda kullanılıyor.
ABD seyahatimin 90.gününde sürekli geziyor gözlemler yapıyorum. Ve bu arada konferanslarımda bu gözlemlerimi ve Türkiye ile ilgili düşüncelerimi izleyenlerime aktarıyorum...
Amerika,
Sadece yağmur suyu için değil, atık su noktasında da ABD dünyanın yeniden kullanılabilir su potansiyeline sahip ülkelerin başında geliyor. Halka açık yeşil alanlarda, tarımsal alanların sulanmasında yağmur suyu çokça değerlendiriliyor.
Yine ev ve okul bahçelerinin sulanmasında ve endüstriyel kullanımda da yağmur suları kullanılıyor.
Bugün New York’un pek çok yerinde büyük binaların kendi yağmur suyu depolama alanları var. Bu depolar sayesinde binaların peyzaj ve genel temizlik işlerinde hasat edilen yağmur suyu tercih ediliyor.
İngiltere
Yıl boyunca yağmur yağışlarına maruz kalan ülkelerden biri olan İngiltere de yağmur suyu hasadı ile pek çok alandaki ihtiyacını gideriyor.
Özellikle sıfır karbon prensibi ile tasarlanan konutlarda depolanan yağmur suları ile park, bahçe ve peyzaj alanlarında kullanılıyor.
Aynı zamanda düşük akışlı duş başlıkları ve debi ayarlayıcılı musluklar ile ekstra su tasarrufu sağlıyorlar.
Tuvalet ve banyolardan, genel ev temizliklerine, okul ve binaların peyzaj ve genel iç temizliklerine kadar hemen hemen pek çok alanda yağmur suyu değerlendiriliyor.
.. .
Daha birçok zengin ülkenin su tasarrufunu yazma imkanımız var, yerimiz dar!
...
Çağdaş, medeni ülkeleri ve aynı zamanda Asya'daki bazı gariban ülkeleri gezdiğim zaman ,yapmış oldum karşılaştırmalardan Türkiye'nin arafta kalmış, bu konuda da proje üretmeyen bir ülke olarak son derece yoksul bir durumda olduğunu düşünerek çok üzülüyorum!.
Şimdi , habire belediye başkan aday adaylarının , aday adaylık yarışını izlerken bakıyorum da Allah için projelerini sunan akla mantığa yakışır orijinal fikirler ileri süren adaylar gördünüz mü?
50 yıllık eğitimci olarak derim ki ..
"Büyük sözü pek olur. Dinleyen de adam olur. "
Kısır döngü yine bu şekilde devam edecekse, makamlara oturup kişiler kendi çevrelerini oraya yerleştirecekse, "yandı gülüm keten helva!"
...
Türkiye’de maalesef diğer alanlarda olduğu gibi , yine "Yağmur Suyu Hasadı yok!.."
Habire, suya" zam hasadı " var!
Zamlı, hüzzamlı, gamlı ülkeme güzel günler yakışır!
Çalışan herzaman kazanır. Diğerleri nal toplar!
....
Sevgili okurlarım Amerika'dan selam ve sevgilerimle...
(Amerika notlarım devam edecek. )
Mesut Selek